måndag 15 februari 2010

Den trettonde historien ++++

Den tillbakadragna Margaret Lea arbetar i sin fars antikvariat när hon en dag får ett brev från den bästsäljande författarinnan Vida Winter. Margaret vet inte mycket mer än alla andra om den gäckande personligheten när hon andäktigt läser brevet. 56 romaner på lika många år, fler böcker sålda än bibeln, 19 filmer baserade på hennes romaner, men vid varje intervjutillfälle har författarinnan diktat upp historier om sitt liv och sin bakgrund.

Nu, om man kan tro brevet, vill Vida Winter berätta sanningen om sig själv. Detta är i sig märkligt nog, men ännu märkligare är: hur kommer det sig att hon vill berätta den för Margaret? Nervös och mycket nyfiken reser Margaret till Yorkshire för att möta den åldradeförfattaren och höra hennes berättelse om den vackra familjen Angelfield, den viljestarka Isabelle och hennes vilda, rödhåriga tvillingar, Adeline och Emmeline. Biografens uppgift är dock att skildra fakta och på något sätt litar Margaret inte helt på Vida och den snåriga resan mot sanningen avslöjar mörka familjehemligheter.

En bok som handlar om böcker, med gamla knarriga hus och spöken i handlingen - kan det bli bättre? Nä, inte mycket. Diane Setterfield målar upp en underbar historia där man som läsare ser fram emot att få mysa i sin favoritfåtölj med katten i knäet och en god kopp te framför sig. Helst ska det regna också för att mysfaktorn ska bli komplett.

2 kommentarer:

Boktokig Eva Boström sa...

Det var en härlig bok!!!

Amy sa...

Jag tror att jag har den boken hemma (har man för många böcker om man inte vet säkert? *blink*)...får väl läsa den snarast. Tack för din kommentar angående sambons tillstånd, det värmde. =)

P.S Du har fått en liten award av mig...