söndag 3 februari 2013

En man som heter Ove - Fredrik Backman +++++ (++++++++++)

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!
Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.
Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Jag vet inte riktigt om den var vad jag hade väntat mig. Men det spelar ingen roll. Jag älskar boken! Jag skrattar och gråter om vartannat. Och i slutet storbölar jag. Jag hatar böcker som får mig att gråta - men Backman blir förlåten här. Jag kan fortsätta med superlativ i all oändlighet, men jag tror ni fattat poängen: LÄS DEN!!!!!!!!!!!!!!

Inga kommentarer: