söndag 22 september 2013

Gåtornas palats - Dan Brown +++

The National Security Agency (NSA) är en topphemlig organisation, mycket mäktigare än CIA. När NSA:s oslagbara dator TRANSLTR hittar en kod den inte kan forcera kallar man in sin bästa kryptoanalytiker, den briljanta och vackra Susan Fletcher. Det hon upptäcker sänder chockvågor genom maktens korridorer. NSA hålls som gisslan, inte med hjälp av vapen utan med en kod som är så komplex att om den släpps fri skjuts hela USA:s underrättelsetjänst i sank. Två händelsekedjor sätts snabbt igång, Susan söker förrädaren inom NSA:s väggar, och hennes fästman, David Becker, skickas av NSA till Sevilla i en intensiv och farlig jakt på ringen som har kodens lösning ingraverad.
Susan Fletcher fångas snart i en härva av hemligheter och lögner, och hon slåss för att rädda NSA som hon har ett starkt förtroende för. Sakta men säkert, i ett brinnande inferno bland mord och explosioner, går det dock upp för henne att hennes chef planerar mer än att bara bryta koden. Efter att ha förråtts av alla får hon inte bara slåss för sitt land utan också för sitt liv. Till sist förstår hon att hon även slåss för att mannen som hon älskar ska få behålla livet.

Denna har stått i bokhyllan i ett antal år och inte direkt lockat till läsning. Det är den första boken av Dan Brown. Jag förstår att man i Sverige valde att ge ut Da Vinci-koden först, för hade jag fått fatt i denna först hade jag nog aldrig läst hans andra böcker. Det är inget fel på boken, men ämnet intresserar mig inte alls. Men de kapitlen som utspelar sig med David i Spanien tycker jag är otroligt spännande.

1 kommentar:

Lena sa...

Har läst alla Browns böcker och det var även något med denna som jag gillade.