tisdag 24 maj 2011

Alla själars natt - Deborah Harkness ++++

I Bodleian Library i Oxford hittar forskaren Diana Bishop av en slump ett förhäxat alkemistiskt manuskript. Hennes upptäckt sätter igång mystiska skeenden och det dröjer inte länge förrän biblioteket hemsöks av demoner, häxor och vampyrer. Diana har snubblat över en hemlighet som varit dold i sekler.


Diana försöker glömma den mystiska boken. Ända sedan hennes föräldrar dog en våldsam död har hon förträngt sitt ursprung, även om hon hela tiden känt magikernas blod strömma i ådrorna. Men manuskriptet lämnar henne ingen ro och snart står det klart att hon är den enda som kan bryta dess förtrollning.
Mot sin vilja blir Diana indragen i ett skeende hon inte kan kontrollera och dessutom tvingas hon långsamt erkänna för sig själv att hon blivit förälskad i den som borde vara hennes största fiende - den bildsköne vampyren Matthew som verkar ha egna orsaker att intressera sig för manuskriptet.

Deras kärlek är lika omöjlig som den är förbjuden, men attraktionen mellan dem är så stark att de bryter alla uråldriga tabun. På grund av deras relation hotar ett krig att bryta ut mellan jordens alla övernaturliga väsen och de är själva fångade i dess mitt.

Jag gillar boken skarpt även om jag inte riktigt förstår varför hon har tagit bort huggtänderna på vampyrer. Hon ger förvisso en förklaring men jag köper inte en. Vampyrer = huggtänder! Fast dom glittrar i alla fall inte...

På slutet och av andra bloggare har jag förstått att detta var första delen i en planerad triologi, men jag hittar ingen information om detta någonstans på förlagets hemsida. Och har ingen aning om när nästa del i så fall kommer. Någon som vet?

Inga kommentarer: