måndag 27 januari 2014

Eld - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren +++++

De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.

Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.

Denna boken slukade jag i helgen trots fest och mamma på sjukhus. Så bra! NU är det dags för tredje!!!

Cirkeln - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren +++++

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

Sex tjejer har just börjat gymnasiet. De har inget gemensamt - förutom att en uråldrig ondska jagar dem. En natt då månen färgats mystiskt röd förs alla sex till den nedlagda folkparken. De vet inte hur de har kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.

De får veta att de är häxor. De Utvalda, som nämns i en uråldrig profetia. Plötsligt är gymnasiet på liv och död - bokstavligt talat. De måste lära sig samarbeta trots sina olikheter, och kontrollera de magiska krafter som vaknat till liv inom dem. Tiden håller på att rinna ut. De måste hitta och besegra ondskan som jagar dem, innan ondskan hittar dem.

Nu när jag äntligen fått hem den tredje och sista delen ville jag ha alla detaljer i färskt minne. Så det blev en omläsning. Och boken var lika bra denna gången!

Status 12 - Martin Melin +

Thomas ser hur två av kollegorna sliter upp mannen från marken. "Håll fast honom", väser Mårtensson. Sedan kommer det första slaget. Thomas kan inte tro sina ögon. När Thomas Hallgren börjar sin första dag på Norrmalms polisstation är han nervös. Han vill så gärna göra sin far stolt - mannen som var en otroligt uppskattad polis. Under utbildningen var Thomas kursettan, killen som gjorde alla rätt, men kommer det att räcka? Redan under de första dagarna inser han att det han fått lära sig under kontrollerade former inte går att tillämpa i verkligheten. Han känner alltmer sympati för de kollegor som rör sig i gråzonen, de får trots allt saker och ting gjorda. Så händer det som förändrar allt: Thomas grupp skickas till Zinkensdamm för att stoppa ett huliganbråk som urartat. I tumultet som följer blir flera poliser nedslagna och allt slutar med att Thomas närmaste chef misshandlar en av de misstänkta huliganerna. Vad de inte vet är att någon filmar dem. Dagen därpå visas filmen i flera nyhetsinslag på tv. En internutredning dras igång och Thomas undrar snart om han kommer att klara av sitt första år som polis. Och är det värt det? De tvivel han bär på blir ännu starkare när han får höra att pappan som han alltid sett upp till gjort flera våldsamma ingripanden som polis. Vill han verkligen bli som sin far?

Om man jobbar på ett litet polisområde så känner man verkligen inte igen sig i denna boken. Jag hoppas verkligen inte att Stockholmspolisen behandlar sina nya kolleger på detta viset. Jag blev bara irriterad av att läsa boken. Inte ett dugg imponerad.

måndag 20 januari 2014

Lyckliga gatan - Liza Marklund +++

En kall och blöt majdag hittas riskkapitalisten och före detta
riksdagsmannen Ingemar Lerberg torterad och medvetslös i
sin fashionabla villa utanför Stockholm. Hans hustru Nora är
spårlöst försvunnen.

På Kvällspressen får Annika Bengtzon i uppdrag att skriva om
fallet samtidigt som hennes privatliv är i gungning. Hon lever
tillsammans med sin nya kärlek och hans barn samtidigt som
hon delar vårdnaden om sina egna barn med ex-maken. Det
fungerar inte smärtfritt.
Tidningens chefredaktör Anders Schyman
hamnar i blåsväder när anklagelser riktas mot honom om
det reportage som många år tidigare gav honom Stora Journalistpriset.
Och medan Ingemar Lerbergs hamnar i allt djupare koma och
kritiken mot Anders Schyman växer, framträder en allt tydligare
bild av något väldigt mörkt och förljuget under den tjusiga
ytan i villaförorten. Varför ville någon plåga ihjäl en före detta
politiker? Och var är den försvunna hustrun?

Jag tycker det är trevligt att få hänga med Annika Bengtzon en stund. Jag tycker att hon har blivit mänskligare med åren. I denna boken får vi hänga rätt mycket med Nina, en ny utredare på Rikskrim, samtidigt som Annika tar ett steg tillbaka och funderar på om hon har tröttnat på att vara reporter. Får mig att fundera på om Marklund ska byta ut sin huvudrollsinnehavare. Snabbläst bok där man redan innan vet vad man får.

torsdag 16 januari 2014

Takedown Twenty - Janet Evanovich ++++

Stephanie Plum has her sights set on catching a notorious mob boss. If she doesn't take him down, he may take her out.
New Jersey bounty hunter Stephanie Plum knows better than to mess with family. But when powerful mobster Salvatore "Uncle Sunny" Sunucchi goes on the lam in Trenton, it's up to Stephanie to find him. Uncle Sunny is charged with murder for running over a guy (twice), and nobody wants to turn him in--not his poker buddies, not his bimbo girlfriend, not his two right-hand men, Shorty and Moe. Even Trenton's hottest cop, Joe Morelli, has skin in the game, because--just Stephanie's luck--the godfather is his "actual" godfather. And while Morelli understands that the law is the law, his old-world grandmother, Bella, is doing everything she can to throw Stephanie off the trail.
It's not just Uncle Sunny giving Stephanie the run-around. Security specialist Ranger needs her help to solve the bizarre death of a top client's mother, a woman who happened to play bingo with Stephanie's Grandma Mazur. Before Stephanie knows it, she's working side by side with Ranger and Grandma at the senior center, trying to catch a killer on the loose--and the bingo balls are not rolling in their favor.
With bullet holes in her car, henchmen on her tail, and a giraffe named Kevin running wild in the streets of Trenton, Stephanie will have to up her game for the ultimate takedown.

Jag älskar böckerna om Stephanie Plum och kan skratta högt åt hennes otur. Man har aldrig tråkigt i hennes sällskap. Och nu har ja bestämt mig. Hon kan gifta sig med Morrelli. Så kan jag ta Ranger!

tisdag 7 januari 2014

Svarta änglar - Rebecca Chance ++++

Följ med till Limehouse Wharf, den nya överdådigt lyxiga fastigheten i London Docklands.
Här vilar celebriteter ut efter plastikoperationer, här har miljardärerna sina bostäder och här har den kända fotbollsklubben sina vilda fester.

Det är jul och de som stannat kvar över helgen får uppleva den mest glamorösa och skandalösa julen någonsin. Melody, skådespelerskan vars karriär har kraschat efter alltför många plastikoperationer, har flytt Hollywood för att få tillbaka sin kropp, sitt ansikte och sin boyfriend. Men kan en välmenande väninna förstöra Melodys drömmar och önskningar?

Aniela, sjuksköterska på kliniken, står med bägge fötterna på jorden men faller för Jon, en avhoppad CIA-agent, som också vilar upp sig efter en operation. Är hennes känslor besvarade eller är det bara massor av häftig, lustfylld sex? Och vem gömmer han sig för?

Oligarken Grigor, ägaren till Kensingtons fotbollsklubb, kan aldrig återvända till hemlandet efter sina smutsiga affärer. Nu vill han fira jul med sina nya landsmän och grannar och arrangerar en julfest av sällan skådat slag. Ett party som helt urartar när mördare, utpressare och sexskandaler kommer samtidigt med tomten. Svarta Änglar har allt.

Detta är äkta tantsnusk! Men den är faktiskt riktigt bra och underhållande. Och det är första gången jag läst en erotisk scen mellan två män i en tantsnuskbok och bara där höjer författaren standarden lite!

Nattpatrullen - Sergej Lukjanenko ++++

På Moskvas gator vandrar De andra – ett litet antal personer med övernaturliga krafter, försvurna åt Ljusets eller Mörkrets makter, som samexisterar i en bräcklig vapenvila sedan urminnes tider. Båda parterna håller ett öga på den andra sidans aktiviteter i staden. Anton, som tillhör nattpatrullen, vakar över Moskvas gator och försöker skydda vanligt folk från Mörkrets vampyrer. En natt möter han Svetlana, som bär på en förbannelse vilken hotar hela staden, och Igor, en ung pojke som ännu inte är medveten om sina extraordinära krafter.

Årets första bok var verkligen annorlunda. Jag gillade det jag läste och ville för första gången i mitt liv besöka Moskva. Lukjanenko beskriver staden väldigt målande och vackert. 

onsdag 1 januari 2014

Bokslut 2013

Antal lästa böcker: 102 st!! Wow, första gången jag passerar 100. Nice!
På svenska: 87 st. Läser helst på svenska då det går snabbast.
På engelska: 15 st. Hm, trodde nog att det var fler. Ska börja använda min padda mer oxå!
Bäst: Bäst var helt klar En man som heter Ove. Utan diskussion. Som jag skrattade. Och tokbölade! God tvåa kommer Sonjas sista vilja. En chicklit med lite äldre damer. Andra böcker som verkligen stannat kvar är Nattens cirkus och Niceville. Samt Den femte vågen.
Sämst: 6 böcker fick en tvåa i betyget även i år. Största besvikelsen är nog den hypade boken Magikerna. Och ändå står del två här och väntar på att bli läst.
Antal omläsningar: Endast fem st.

Åse tvingade på mig ett bokligt nyårslöfte där jag var tvungen att läsa lite från min olästa hylla. När året började stod det 226 böcker i den. Jag har läst 24 av dom. Och rensat lite. Så just nu står det 189 böcker i sagda hylla. Jag ska jobba på den nästa år oxå. Jag har redan börjat och bok ett för 2014 kommer därifrån.