torsdag 26 januari 2012

Elefantskötarnas barn - Peter Hoeg ++

I Elefantskötarnas barn får vi möta den fjortonåriga Peter och hans syskon Tilte och Hans som bor i en prästgård på Finö. Tillsammans med sin hund, Basker III, ger de sig ut för att söka vad som har hänt deras försvunna föräldrar.

Men eftersom deras familj inte riktigt är som andra finns flera som vill ha ett ord med i saken, inte minst de sociala myndigheterna. De tre barnen flyr från beslutsfattare, sekter och kriminella grupper för att ta reda på vad som har hänt deras försvunna föräldrar. 


Detta var en bok som inte alls passade mig. Jag gillar när handlingen har högt tempo och driver sig själv framåt. I denna boken är det en massa dravel, och inhopp i historier som jag inte riktigt tycker hör till saken.

söndag 22 januari 2012

Håll huvudet kallt - Meg Cabot ++++

Ett nytt mord har skett på Dödens korridor och inget gör Heather så upprörd som när någon dödar hennes studenter

Före detta popstjärnan Heather Wells har funnit sig väl till rätta i studenthemmets reception. Snabbt och lätt löser hon alla problem som uppstår och hon har inte ens svårt att hantera sin ex-pojkväns kommande bröllop, av pressen kallat århundradets kändisbröllop. Däremot har hon lite svårt att hantera situationen i kafeterians kök där en cheerleader bokstavligt talat tappat huvudet (faktum är att de hittat huvudet, det är kroppen som saknas).

Omgiven av hysteriska studenter, sin kontaktsökande pappa och med sin ännu efterhängsnare ex-pojkvän i hälarna kastar sig Heather tacksamt över uppgiften att lösa mordet. Men spåret efter mördaren leder henne in på farliga vägar och om hon inte är försiktig har hon snart tagit sin sista bit choklad.


Detta är den andra boken om Heather och den är riktigt underhållande. Ganska ruggig i mellanåt men många gapskratt!

fredag 13 januari 2012

Tillbaka

Hm... Fem lästa böcker på 13 dagar. Känns som läslusten är tillbaka!

Julia - Anne Fortier +++++

En spänningsfylld roman baserad på världens mest kända kärleksdrama!

Julie Jacobs ärver nycklar till en bankbox som finns i den italienska staden Siena. Tillsammans med nycklarna finns ett brev som berättar om en värdefull familjehemlighet. Snart påbörjar Julie en farofyllda resa till Italien för att söka efter sanningen om sin mamma och hennes släkting Giulietta.
Kan det vara så att det är samma Giulietta som var förälskad i den unge Romeo som en gång i tiden inspirerade Shakespeare att skriva Romeo och Julia? Kan det vara så att hon faktiskt är släkt med den verkliga Julia bakom den odödliga kärlekstragedin? Och är det så att det fortfarande finns en förbannelse som vilar över hennes släkt? Hon kommer snart att få veta mer kusligheter om hennes egen mammas plötsliga och för tidiga död. Och hon kommer också snart att träffa en man vid namn Romeo...

Jag älskade denna boken! Fortiers beskrivningar av Siena fick mig att vilja åka dit nu! Ser ännu mer fram emot Rom i maj. Boken utspelar sig både i nutid och på 1340-talet och detta markeras tydligt i kapitelindelningen. Boken följer troget handlingen mellan de olika historierna. Jag kom på mig med att läsa långsammare ju mindre bok jag hade kvar - jag ville verkligen inte att boken skulle ta slut. Denna boken måste man läsa!!

lördag 7 januari 2012

Bumerang - Tatiana de Rosnay +++

Antoine Rey är utled på sitt jobb och han avskyr att vara skild och ensamstående med två truliga tonåringar. När hans syster Mélanie fyller fyrtio, överraskar han henne med en helg vid Atlantkusten, där de brukade tillbringa barndomens somrar. Besöket väcker en mängd glömda minnen och Mélanie får en upprörande flashback. På vägen hem, precis när hon ska berätta vad som upprör henne, krockar de med bilen och Mélanie blir allvarligt skadad. Inget är lätt för Antoine som son, make, bror och far. Men så möter han den avspända och sexiga Angèle, en obduktionstekniker som ger ny mening åt orden liv, kärlek och död.

Boken fångade mig inte alls i början, men eftersom jag älskade Sarahs nyckel och Line (som jag lånat boken av) sa att den var bra, så kämpade jag mig vidare. Och snart blev jag omvänd. Jag tycker om bokens långsamma tempo, trots att det händer rätt mycket. Jag gissar rätt snart vad hemligheten är, men tycker det är mysigt att läsa vidare. Men så bra som Sarahs nyckel är den inte, men å andra sidan är det nog få böcker som är det.

tisdag 3 januari 2012

Själens osaliga längtan - Audrey Niffenegger +++++

När Elspeth Noblin dör av cancer skänker hon alla sina tillhörigheter och sin vackra lägenhet till sina systerdöttrar, enäggstvillingarna Julia och Valentina. Mycket snart får de kontakt med de besynnerliga grannarna i det gamla huset - från den trevlige korsordsskaparen med tvångssyndrom som bor ovanför dem till mosterns mystiske älskare som lever i våningen under. Men den som påverkar tvillingarna mest är deras döda moster. Hon tycks varken vilja lämna lägenheten eller flickornas liv i fred.

Detta var första boken jag läst av Niffenegger och jag är imponerad! Jag har Tidsresenärens hustru hemma, men har aldrig blivit färdig att ta tag i den. Denna boken griper tag i en från första sidan. Det händer inte så mycket men man måste ändå fortsätta läsa. Snart blir boken spännande och helt omöjlig att lägga ifrån sig. När upplösningen kom blev jag oerhört förvånad, men upptäckte sedan att jag hade vetat hela tiden - att det skulle sluta som det gjorde. Men jag kan faktiskt sammanfatta min recension i ett enda ord: LÄS!

söndag 1 januari 2012

Ett oemotståndligt begär - Meg Cabot +++

Heather Wells rockar fett!


Åtminstone gjorde hon det. Innan hon förlorade sitt skivkontrakt, sin pojkvän och alla sina besparingar då hennes mamma tog alla pengarna och stack till Argentina med managern.

Nu när stjärnglansen bleknat och det ändlösa turnerandet till otaliga shoppingcentra tillhör det förflutna, är Heather nöjd med att arbeta i receptionen på ett studenthem vid New York University. I alla fall var hon det tills en kvinnlig student hittas död i hiss-schaktet efter att ha surfat på hissens tak. Polisen tror att det är en olyckshändelse men Heather vet att tonårstjejer inte hissurfar. Men ingen vill lyssna på henne, inte ens den snygge privatdeckaren som äger huset där hon bor. Heather bestämmer sig för att prova på en ny karriär som privatdeckare! Men hennes nya jobb har få förmåner och inga beundrande fans. Dessutom visar det sig vara farligt, dödligt farligt. För inget gör en mördare så förbannad som en överviktig ex-popstjärna som lägger näsan i blöt.

Årets första bok! En ganska snabbläst deckare för ungdomar i övre tonåren. Mycket underhållande tyckte jag.

Läsåret 2011

En bok mer än i fjol blev det läst. Läslusten försvann totalt under hösten, men jag börjar hitta den så smått igen.

Antal lästa böcker: 75

Antal kvinnliga författare: 66

Antal manliga författare: 9

Omläsningar: 14

Bäst var: PS Jag älskar dig av Cecilia Ahern. De andra böckerna jag gav fem poäng av fem möjliga var omläsningar: En kärlekssaga av Barbara Bickmore, Bara en gång blommar hjärtat av LaVyrle Spencer och Harry Potter och dödsrelikerna av JK Rowlings.

Sämst var : Storlek 37 av Denise Rudberg, Rivaler och älskande av Nora Roberts, Jag är med bandet av Pamela Des Barres och Förgörelsen av Guillermo Del Toro.

Mycket kvinnliga författare även i år. Kan vara för att jag för tillfället helst vill ha lite kärlek med i böckerna jag läser, även om det är deckare eller skräck. På tal om skräck, väldigt lite sådana böcker i år och det har sin förklaring i att jag inte riktigt vågar läsa sådana böcker just nu. Ja, jag vet att jag är fånig - men även väldigt mörkrädd.

En hel del omläsningar som jag skyller på filmens värld då det är Harry Potter och Twilight som står för det mesta av omläsningen. Sen har jag ju mina två biblar, En kärlekshistoria och Bara en gång blommar hjärtat, som jag läser en gång om året ungefär.

True Blood gavs ut på svenska av Månpocket och därför var jag tvungen att läsa om även dessa.

Bästa boken i år var PS Jag älskar dig. Jag brukar inte läsa böcker där jag vet att jag kommer att gråta. Är SÅ blödig. Men denna slukade jag. Och älskade. Däremot tyckte jag inte Aherns andra böcker var lika bra.

Jag har faktiskt tagit tag i en del av mitt nyårslöfte från i fjol och läst en del dammsamlare. Men det finns MÅNGA kvar så jag förlänger nyårslöftet ett år till.