torsdag 17 november 2011

Löftet - Richelle Mead +++

"Jag måste bara få se på honom några sekunder till innan jag dödade honom. Det var i det ögonblicket han började prata.

'Roza.' Hans röst hade samma underbara djup och accent ... den var bara kyligare. 'Du har glömt lektion ett: Tveka inte.'"

Roses värld rasar samman när hon måste välja mellan att stanna som beskyddare åt sin bästa vän Lissa eller hålla sitt löfte till Dimitri. De hade varit helt överens om att de hellre ville dö än leva som själsdöd mördarmaskin, som strigoi. Och nu är Dimitri en strigoi.

Rose väljer att lämna Lissa och skolan och reser till Ryssland för att leta upp Dimitri. Det är inte lätt att hitta en person som inte vill bli funnen i ett så stort land, det tar tid. Under den tiden lär Rose känna Dimitris familj och hur det är att leva utan för skolan.

Till slut, efter många, många nätters jakt, är det rätt strigoi hon fångat. Men hur lätt är det att döda den man älskar? Ett ögonblicks tvekan och allt vänds upp och ner!

Denna boken var inte riktigt lika bra som de tidigare. Denna kändes mer bara som en enda lång raksträcka fram till nästa bok.

tisdag 15 november 2011

Doft av rosor - Nora Roberts ++++

Recensionsexemplar från förlaget.

Doft av rosor är andra delen i en ny charmig romanserie av Nora Roberts. Här får man följa de fyra väninnorna som driver den framgångsrika bröllopsagenturen "I nöd och lust", i Connecticut, USA.
I Doft av rosor får vi följa och lära känna Emma. Hon är den mest romantiska av de fyra vännerna och hon har alltid älskat blommor. Alltså är jobbet som florist på vännernas bröllopsagentur det allra bästa hon kan tänka sig, helt enkelt ett drömjobb. Att hon driver det framgångsrika företaget tillsammans med sina tre bästa vänner gör det förstås ännu desto roligare.
Emma har all anledning att skatta sig lycklig och i omgivningens ögon har hon dessutom ett sprudlande kärleksliv. Men för egen del längtar hon efter en stadig och varaktig relation. Trots att åtskilliga män har uppvaktat henne genom åren har hon ännu inte träffat den rätte. Kanske finns han betydligt närmare än hon tror...

Jag älskar Nora Roberts romaner. Där karlarna är ordentliga, det hånglas mot dörrar och ätsmysiga middagar. Ser redan fram emot nästa del i serien!

måndag 14 november 2011

Skuggkysst - Richelle Mead ++++

"För sent. Dimitri och jag såg honom samtidigt, men Dimitri var närmast. Blekt ansikte. Röda ögon."


Det är vårtermin på S:t Vladimirs skola för vampyrer. Rose Hathaway ska snart ta sin high school-examen och lämna internatet tillsammans med sin vän Lissa.

Rose ser fram emot ett nytt liv utanför skolan, men efter sin vän Masons död under jullovet har Rose mått fruktansvärt dåligt. Hon ser oförklarliga, skrämmande saker, har svårt att koncentrera sig och om nätterna drömmer hon hemska mardrömmar. Det känns som om hon håller på att bli tokig och hon är så arg!

Rose bär också på en hemlighet, som hon inte ens berättat för Lissa: Hon är förälskad i sin handledare Dimitri. Och nu verkar det som om han också är beredd att visa sina känslor för Rose.

Men tyvärr är det inte tid för kärlek, utan krig. En stor grupp onda vampyrer, strigoi, anfaller skolan och det blir många smärtsamma förluster ...

Denna slutade så oerhört sorligt, så jag kastar mig in i nästa del utan paus.

Fruset blod - Richelle Mead ++++

Rose ska gå igenom ett lämplighetstest för beskyddare. Testet ska ske hemma hos en beskyddare utanför skolområdet. Och det är bara hon och hennes intruktör, Dimitri, som ska åka! Och resan tar fem timmar!

All glädje och förväntan inför testet försvinner dock så snart de når resans mål. Det är något som är väldig fel i det ensligt belägna huset ...

Det Rose och Dimitri upptäcker försätter S:t Vladimirs skola i högsta beredskap. Eleverna och deras familjer evakueras till en lyxig och avlägsen skidort för att kunna fira en säker och strigoi-fri jul tillsammans.

Men det blir tyvärr inte så många mysiga skidturer för Rose: Dimitri är väldigt intresserad av en annan kvinna, Lissa måste uppföra sig ordentligt och Roses vän Mason försöker visa hur mycket han gillar henne. Tyvärr vill Mason också imponera på Rose och det är början till en fullständig, iskall katastrof för alla inblandade.

Jag älskar kärlekshistorian mellan Rose och Dimitri. Den är riktigt riktigt bra. Men även handlingen i böckerna är spännande. Det finns hela tiden ett driv framåt. 

Mulgaraths vrede - Holly Black +++

I Mulgaraths vrede återvänder Mallory och tvillingarna Simon och Jared till Spiderwick - bara för att finna att hemmet är fullständigt sönderslaget och att deras mamma är försvunnen. Mulgarath har redan lagt beslag på Arthur Spiderwicks fälthandbok men det är uppenbarligen något mer han vill ha av syskonen Grace. Frågan är vad. Och hur ska de lyckas rädda sin mamma utan att själv hamna i Mulgaraths klor?

Jag rekommenderar verkligen denna serien till barn som älskar fantasy!

Järnträdet - Holly Black +++

En dubbelgångare till Jared dyker upp på skolan - och det är inte Simon. Spänningen tätnar när Mallory plötsligt försvinner och något mystiskt i traktens vatten dödar alla växter och djur i närheten. Och syskonen Grace som hade hoppats på att äntligen att få bli lämnade ifred nu när fälthandboken tycks vara fösvunnen. Deras värld är närmre än du tror.

Lucindas hemlighet - Holly Black +++

Varför vill paddtrollen så gärna ha Arthur Spiderwicks fälthandbok? Syskonen Grace bestämmer sig för att uppsöka tant Lucinda - Arthur Spiderwicks dotter - för att få svar på sina frågor. Lucinda är inspärrad på en vårdinrättning och alla tror att hon är tokig men en gång i tiden har även hon bott i kråkslottet.

Så försvinner fälthandboken och den som tagit den lämnar bara en gulnad lapp efter sig.

Stenens öga - Holly Black +++

De nioåriga tvillingarna Jared och Simon Grace och deras äldre syster Mallory har just flyttat in i ett gammalt kråkslott tillsammans med sin nyskilda mamma. Huset är stort och spöklikt med murkna trägolv, lönndörrar och en gammal dammig vind full av spruckna koffertar och bråte. När Jared råkar hitta Arthur Spiderwicks "Fälthandbok" uppe på vinden börjar det hända märkliga saker.

I Stenens öga, andra delen av fem planerade, möter de paddtroll och sagodjur, de räddar en skadad grip och blir tvungna att fly för livet från otäcka troll och monster.

Vättar i väggen - Holly Black +++

Böckerna om Spiderwick tar oss med in i en värld fylld av mystiska sagoväsen och de innehåller precis lagom mycket fantasi och spänning för att fånga de läsare som är lite för små för Harry Potter.

Vättar i väggen är den första boken i serien, som ska bli fem böcker. De nioåriga tvillingarna Jared och Simon Grace och deras äldre syster Mallory som just flyttat in i ett gammalt kråkslott tillsammans med sin nyskilda mamma. Huset är stort och spöklikt med murkna trägolv, lönndörrar och en gammal dammig vind full av spruckna koffertar och bråte. När Jared råkar hitta Arthur Spiderwicks "Fälthandbok" uppe på vinden börjar en serie märkliga händelser. Barnen upptäcker plötsligt konstiga väsen omkring sig. Inne i väggen bor en vätte - är han en snäll hustomte eller en elak vrese?

Böckerna är rätt spännande, även när man är 30. Man läser en bok på ca 20 min.

Arthur Spiderwicks fälthandbok +++

Böckerna om syskonen Grace som upptäcker en sagolik osynlig värld omkring sig börjar med att de hittar en handbok om allehanda fantastiska väsen och varelser. Boken skrevs av deras gamla släkting Arthur Spiderwick, som sedan länge är försvunnen. Men hans handbok har återfunnits. Här är den! En oumbärlig handbok för alla som vill veta mer om älvor, vättar, paddtroll, tuvlufsar och annat oknytt. Massor av häpnadsväckande fakta och helt oemotståndliga bilder!

Jag ville läsa böckerna om Spiderwick och då måste man börja med denna. Men jag skummade mest igenom den. Men är man i rätt ålder så är den nog fascinerande.

söndag 6 november 2011

Törst - Richelle Mead ++++

Efter två år på rymmen är Rose och Lissa tillbaka på S:t Vladimirs skola - en ganska ovanlig internatskola för unga vampyrer, moroi, och halvvampyrer, dhampirer.

Lugna, eftertänksamma Lissa Dragomir är en moroiprinsessa, en dödlig vampyr med magiska krafter. Hon måste hela tiden skyddas mot de odödliga strigoi, de farligaste och mest blodtörstiga av alla vampyrer.

I hetsiga och rappkäftade Rose Hathaways ådror flyter människoblod och vampyrblod i en kraftfull blandning. Hon är en dhampir, och hon är Lissas bästa vän. De onda strigoi har svurit att Lissa ska bli en av dem, och det är Roses uppgift som beskyddare att försvara Lissa - till varje pris.

Man blir inkastat direkt i handlingen och har i början lite svårt att hänga med i svängarna. Men till sist lägger sig allt till rätta och man får förklaringen till alla saker som händer.

Detta är en ny sorts vampyrhistoria där det finns goda, onda och halvvampyrer. De goda vampyrerna är nästan allihop kungliga och halvvampyrerna är deras beskyddare mot de onda vampyrerna. Det gäller att hänga med i svängarna.

onsdag 2 november 2011

Som en drömbild - Nora Roberts ++++

Omläsning pga del 2 i serien.

En tafatt men charmig lärare är verkligen inte typen som Mac Elliot blir kär i. Men en liten flört är kanske precis vad hon behöver. Allt för att slippa dras in alltför mycket i alla sockersöta bröllopsbesvär som hon ständigt utsätts för. Hon är fotograf och driver den framgångsrika bröllopsagenturen "I nöd och lust" tillsammans med sina närmaste väninnor; Emma, Parker och Laurel. Aldrig kan hon väl ana att en liten flört med den trygge och pålitlige Carter kan leda till något djupare. Helt oväntat drabbas Mac av en förälskelse större än hon kunde drömma om. Men är kärleken hållbar, hon som alltid behöver omväxling.




Jag älskade den första gången jag läste den och den var precis lika bra andra gången!

Utan återvändo - Debbie Macomber +++

För inte så länge sedan hade Lorraines erfarenhet av äventyr begränsat sig till filmens värld. Nu spelade hon plötsligt huvudrollen i sin egen versin av Jakten på den försvunna skatten - enda skillnaden var att detta var den fruktansvärt skrämmande verkligheten.


Ett ovärderligt arkeologiskt fynd hade upptäckts i hennes bagage när hon passerade gränsen till Mexico och nu var Lorraine förföljd inte bara av polisen, utan också av den person som smugglat ner dyrgripen där. Han var beredd att tillgripa alla medel, inklusive mord, för att få den tillbaka.

Räddningen hette Jack Keller, en oborstad, oförskämd och alldeles underbar man som var beredd att återföra henne till säkerheten i USA. Men räddningsaktionen var inte helt enkel - tvärtom upplevde Lorraine ett äventyr som var det absolut värsta hon nånsin varit med om - och en kärlek som var det absolut bästa som hänt henne...

Tjugo önskningar - Debbie Macomber +++

ad önskar du dig allra mest?
   Vad Anne Marie Roche vill är att finna lyckan igen. Hon är 38, barnlös, nybliven änka och ensam. Visst äger hon en omtyckt bokhandel på Blossom Street i Seattle, men trots den yrkesmässiga framgången känner hon sig tom.
   På Alla hjärtans dag träffas Anne Marie och några andra änkor i skiftande åldrar för att fira … hoppet. De bestämmer sig för att skriva var sin lista med tjugo önskningar, saker de alltid velat göra men som aldrig blivit av. Anne Maries lista innehåller; att bli kär igen, att resa till Paris och att göra något gott för någon annan.
   När hon ställer upp som frivilligarbetare på en skola kommer åttaåriga Ellen in i hennes liv. Samtidigt som Ellen hjälper Anne Marie att slutföra listan med tjugo önskningar, får de båda uppleva att drömmar kan bli verklighet ... men inte nödvändigtvis på det sätt man först tänkt sig.

Jag gillar verkligen butikerna och männsikorna på Blossom Street. Debbie Macomber skriver mysiga romaner.

Välkommen hem - Johanna Lindbäck ++++

Kan inte allting bara vara som vanligt? Sara kraschlandar i vardagen efter ett utbytesår i London. Hon vill inget hellre än att få tillbaka "sitt riktiga liv", det vill säga hennes fina vänner och allt roligt de brukade göra ihop.

Sara är tillbaka hemma i Luleå. Tillbaka till allt hon lämnat och saknat. Vännerna, familjen och, inte minst, Mattias. Mattias som hon dumpade innan hon åkte iväg. Mattias som är tvillingbror med Bella, en av Saras bästa vänner. Hon hade hoppats på att allt skulle vara glömt och förlåtet när hon kom tillbaka. Att de lagom tills skolan börjar igen ska vara tillbaka i sina gamla roller. Men både Bella och Mattias verkar göra sitt bästa för att undvika henne.

För att göra något nytt börjar Sara på jujutsu. Där lär hon känna Adrian. Adrian är sjukt irriterande, ändå blir allting roligare när han är med. Sara har svårt att släppa Mattias, allt med honom är så välbekant, hon vet tusentals saker om honom. Om Adrian vet hon nästan ingenting. Men när Sara måste välja mellan dem, är inte valet så enkelt som hon först trodde .



Johanna skriver riktigt bra om tonårskärlek. Man blir alldeles varm och mysig.