lördag 23 januari 2010

Bara vanligt vatten - Kajsa Ingemarsson +++


Stella Friberg tycks ha allt en kvinna kan drömma om: en makalöst framgångsrik karriär som författare, exklusiv våning på Östermalm, en garderob fylld med designkläder, en charmerande pojkvän, sportbil och häst. Stellas böcker om Franciska Falke, en ung, självständig privatdetektiv i 1800-talets Stockholm, är en succé både i Sverige och utomlands. Nu ska den tionde och sista boken i serien skrivas. Och allt vore gott och väl om det inte vore för en läcka i badrummet.

Det är svårt att få skrivro när Strandberg Bygg & Rör AB drar in och börjar bryta upp golv och borra sig in i väggar för att hitta läckan. Förlaget ligger på inför lanseringen av boken samtidigt som pojkvännen Fredrik, tv-chef och svärmorsdröm, tycker att det är dags att de gör slag i saken och flyttar ihop. Skrivandet går allt trögare och när en serie oväntade händelser inträffar, och media får nys om saken, blir situationen ohållbar.

När det blåser som värst kring Stella faller illusionen om det liv hon byggt upp, och det visar sig hur ensam hon i själva verket är. Föräldrarna har aldrig förstått varför hon slösar bort sin begåvning på att skriva simpla underhållningsromaner, vännerna har svikit i samma takt som hennes framgång har växt och förlaget är bara intresserade av att få ut så mycket som möjligt av sin kassako. Den enda som ser hur hon egentligen mår är Johnny, hantverkaren som råkat kliva in i hennes liv precis när allt börjar rasa.

Kajsa Ingemarssons nya bok Bara vanligt vatten rör sig i förlagsvärlden och det är spännande att få inblick i hur den världen fungerar. Boken är lättläst och underhållande. Det går ungefär som man förväntar sig med kärleken.

Det jag tycker är roligast är att man får läsa två romaner i en, då man även får läsa stora delar av den romanen som Stella jobbar på.

torsdag 14 januari 2010

Korthårig....

Jag behövde klippa mig - rejält! Så frisör Jocke klippte, och klippte, och klippte... 22 cm åkte av. Och jag har inte riktigt förlikat mig ännu...


söndag 10 januari 2010

Bara en gång blommar hjärtat

Så har jag ännu en gång fått för mig att jag skulle läsa denna boken. Jag vet inte vilken gång i ordningen det blev, men den var lika bra denna gång. Det jag dock stör mig på är att hon måste överförklara saker. Detta är en av mina absoluta favoritböcker. Den är så mysig och handlar om en countrystjärna som måste ta hand om sin nyopererade mor. Och blir kär i grannen. Det känns lite som att återse gamla vänner när man läser den. Och att Reba McEnTyre är teknisk rådgivare går ju bara boken ännu bättre.

Den är svårhittad om man är intresserad av den, men på antikvariat kan man ha tur. Och nej, jag lånar inte ut mitt exemplar.

fredag 8 januari 2010

Gravjord av E.E Richardson +++

När Darrens bästa vån Luke dör i en olycka blir Darren förkrossad. Han är beredd att göra vad som helst för att Luke ska komma tillbaka igen, till och med utmana döden. Men det som Darren till sist väcker till liv är inte Luke, utan en ondskefull kraft ute efter hämnd. Kan han besegra monstret som han har kallat upp ur graven innan det är för sent?

Detta är en lättläst ungdomsbok. Inte så tjock och med stora bokstäver. Handlingen är bra men den kunde varit utförligare. En väldigt lättläst bok som tog ca en halvtimme att läsa.

fredag 1 januari 2010

Djävulens fotspår av E.E Richardson ++++


Det var bara en lek, ett test på hur modig man var; djävulens fotsteg, tretton klivstenar, och den du klev på berättade hur du skulle dö. Bara en lek och ingen hade ju någonsin dött av den. Men för Bryan är det blodigt allvar. Han vet sanningen. Han har sett Mörkermannen, för Mörkermannen tog hans bror Adam för fem år sedan, när de var ute och lekte på lekplatsen. När Bryan träffar två andra killar i sökandet efter Mörkermannen förstår han att Adam inte var den förste som försvann någon eller något är ute efter barnen i staden ...
Detta var den andra boken jag läst av E.E Richardson och den är riktigt bra. Den vänder sig till ungdomar i 13-15 års åldern, men jag måste säga att den duger utmärkt som vuxenbok också.
Det är ingen som vet vem E.E Richardson är. Men det ryktas att en viss känd skräckförfattare gömmer sig bakom psedonymen. En viss Stephen King... Och jag kan säga, efter att ha läst två böcker, att det är nog inte helt otroligt om det skulle vara så...

Lässtatistik för 2009

Då var det dags för min första lässtatistik nånsin. Och det var lite lustiga siffror faktiskt:

Antal lästa böcker: 79

Antal kvinnliga författare: 69

Antal manliga författare: 19

Omläsningar: 5

Bäst var: En god katt förlänger livet av Staffan Heimersson och Anna-Lena Brundin
Intrång av David Morrell

Sämst var: En shopaholic får en syster av Sofie Kinsella
Bergdorfbondiner av Plum Sykes

Nu kan man ju av dettta konstatera att jag antagligen inte kan räkna eftersom 69+19 blir 88. Men en del böcker jag läst har skrivits av en duo av en manlig och en kvinnlig författare och då har den boken blivit räknad två gånger.

Väldigt mycket kvinnliga författare är representerade men jag konstaterar att en stor del av lästa böcker är skrivna av Nora Roberts eller JD Robb, som också är Nora Roberts.

Om man tittar på den manliga sidan har jag bara läst skräck. Stephen King, Dean Koontz, Johan Theorin och David Morrell är alla skräckförfattare.

Kommentarer till de böcker jag valt som bäst.... En god katt förlänger livet har jag nog läst en 8-9 gånger och jag skrattar lika mycket varje gång. Så den var given. Intrång av David Morrell, här satt man med andan i halsen hela tiden och det var omöjligt att sluta läsa.

Och sämst då... En shopaholic får en syster hamnade så långt ner för jag kan inte med shopaholic böckerna. Tycker att de är oerhört dåliga. Bergdorfblondiner var så dålig att jag över huvud taget inte kommer ihåg den....

Så här har ni min lässtatistik. Nu är det ett nytt år och jag har MÅNGA olästa böcker som väntar på mig...